Predstavljanje knjige 'Naša žena' autorice Tanje Mravak
Tanja Mravak je rođena 17. listopada 1974. u Sinju. Živi i radi u Sinju i Splitu. Zaposlena je u Centru za autizam u Splitu na mjestu voditelja skupine. Diplomirana je učiteljica i magistra defektologije.

U sklopu književnog dijela WHFesta u petak, 27. 7. održat će se predstavljanje knjige 'Naša žena' autorice Tanje Mravak. U programu, koji počinje u 18 sati u hotelu Park, knjigu će, uz autoricu predstaviti književna kritičarka Magdalena Blažević.

Tanja Mravak je spisateljica, defektologinja i storytellerica rodom iz Sinja, nastanjena u Splitu gdje radi u Centru za autizam. Mravak je, kako navode književni kritičari, poznata kao ''kraljica'' Pričigina, splitske manifestacije na kojoj svojim pričama i načinom pričanja već godinama briljira i istinski osvaja i nasmijava publiku. Izdavač navodi kako je ''Naša žena'' zbirka od jedanaest priča donosi novu, još veću kvalitetu na, s četiri nagrade za književnost utvrđenoj, podlozi.

''Minimalnim i nenametljivim jezikom, realističkim sredstvima, uglavnom dijalozima za koje dobar scenarist ubija, Tanjine priče otkrivaju grčeve u likovima i pletu dinamične fabule o životu običnih ljudi u običnim situacijama koje otkrivaju izrečenu ili češće prešućenu, u pravilu unutarnju, osobnu dramu. Zakotrlja se iz nevine situacije groteska, komedija koja nikada nije samo smiješna nego sa sobom donese i nešto melankolije, tuge ili sućuti, empatije i s patološkim – djedom piromanom, recimo. Ova je knjiga i karta našeg patrijarhata. Likovi imaju jasno zacrtane rodne uloge, neki su im sluge, drugi ih nadilaze, a jedan miš u priči zna biti dovoljan i da se te uloge zamijene. Ove priče govore o sitnicama i njihovim strašnim posljedicama'', samo je dio onoga što se može pročitati o ovoj knjizi.

Tanju Mravak, koja se okušala i u ulozi žirija književnog dijela West Herzegowina Festa, urednici u Hrvatskoj nazivaju klasikom i najboljom hrvatskom spisateljicom kratkih priča.

Tanja Mravak je rođena 17. listopada 1974. u Sinju. Živi i radi u Sinju i Splitu. Zaposlena je u Centru za autizam u Splitu na mjestu voditelja skupine. Diplomirana je učiteljica i magistra defektologije.

Priznanja za svoj rad dobila je osvajanjem nagrade na natječaju "Ekran priče 05″ i druge nagrade na "Pričiginu 2010″. Objavljivala je u Temi, Zarezu, Morskom prasetu i The Split Mind. Njezine su priče uvrštene u antologije najboljih hrvatskih priča 2005. u izboru Jagne Pogačnik i 2006. u izboru Miljenka Jergovića. Objavila je nagrađivanu zbirku priča ''Moramo razgovarati'' (Algoritam, 2010) i zbirku priča "Naša žena" (Hena com, 2017).

Dobitnica je Nagrade Prozak 2009., Nagrade Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo 2010., Nagrade Slavić za autorski prvijenac, Društva hrvatskih književnika te Posebnog priznanja Slobodne Dalmacije za kulturu.

Magdalena Blažević, književna kritičarka i prevoditeljica. Rođena u Žepču (1982.) gdje je završila osnovnu i srednju školu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilištu u Mostaru 2005. godine završila je studij kroatistike i anglistike. Na istom je fakultetu 2012. godine stekla zvanje magistra znanosti iz područja lingvistike. Studij nastavlja 2015. godine na doktorskom studiju ”Jezici i kulture u kontaktu” usmjerivši se na američku i englesku književnost. Autorica je brojnih književnih kritika te je predstavljala mnoge pisce i njihova djela na književnih festivalima. Živi i radi u Mostaru.


13.07.2018.


Copyright © 2003 - 2019 West Herzegowina Fest. All rights reserved.スーパーコピー
This site is powered by GCR production