Predstavljanje knjige "Splitska dica" autora Zlatka Gala
Kada kažemo splitska dica mislimo o Gibi, Belanu, Banu i Dinu.
''Kada kažemo splitska dica mislimo o Gibi, Belanu, Banu i Dinu. U knjizi za mene su splitska dica i Oliver, kao i svi oni prije njega od Peruzovića, Zdenka Runjića, odnosno svi protagonisti scene koji su utjecali na splitsko stanje uma kojeg samo Splićani mogu u potpunosti razumjeti'', kaže Zlatko Gall o svojoj knjizi ''Splitska dica'' koja uokviruje splitsku glazbenu scenu ''od zidića do vječnosti''.

Knjiga će biti predstavljena u programu West Herzegowina Festa 2. kolovoza u 18:47 sati u Garden summer baru. Riječ je o svojevrsnoj poveznici glazbenog i književnog dijela West Herzegowina Festa i o ugošćavanju jednog od vodećih književnih kritičara ovih prostora koji će nas uvesti u splitski đir i podsjetiti na sve velikane koje je glazbi podario taj grad.

''Split je okrutan grad, nije nježan, ali je s druge strane nevjerojatno topao'', kaže Gall i navodi kako su ''iz tog sudara i brutalnog odnosa, miješajući žanrove nastala i splitska dica i scena''.

Riječ je, kako autor navodi o svjedočanstvu iz realnog vremena, njegovih kritičnih prosudbi ''i kada su bile najopakije nisu bile zločeste''.

''Drago mi je da su mnogi protagonisti priče postali doista upisani u vječnost i da su prosudbe bile ispravne, one koje nisu ispravio sam ih. Volio bih da ova knjiga bude jedna vrsta marža za mnoge splitske face koji su otišli'', rekao je Gall.

Autor kroz sedam poglavlja napisao je svjedočanstvo vremena i kulturnog života jednog grada, prateći scenu od njenih ranih, zabavno-glazbenih početaka, do najnovijih uradaka aktualnih protagonista bujajuće nezavisne scene.

Gallova knjiga je, kažu prikazi, most koji povezuje različite žanrove, scene, momente i aktere čiji je zajednički nazivnik naravno Split – najljepši, najsportskiji i najluđi grad na ''svitu'', mjesto u kojem su se svi akteri splitske scene upisali u vječnost.

''U knjizi su spomenuta sva splitska dica, posebice oni prema kojima nisam bio nježan, a to je proizašlo iz jednostavnog razloga. Kao Splićanin želio sam da splitska scena bude najbolja na svijetu'', izjavio je Gall pojašnjavajući da je splitsku scenu uvijek promatrao kroz prizmu svjetske glazbene scene.

Autor ističe kako ovo nije biografska knjiga, niti leksikon splitskih glazbenika kao ni registar imena koja su činila scenu u proteklih pedesetak godina.

''Ona je moj pokušaj ukazivanja na glavne trendove i taj čudesan suživot splitske mediteranske, šlagerske, odnosno, da se okoristim nazivima filmova Waltera Hilla, 'južnjačke utjehe' te gradskog asfalta i njegovih 'vatrenih ulica''', naveo je. Uz knjigu, Gall će predstaviti i istoimeni box s pet CD-ova.


30.07.2019.


Copyright © 2003 - 2019 West Herzegowina Fest. All rights reserved.スーパーコピー
This site is powered by GCR production